Aby korzystać z zawartosci forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ
ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! :-)
 Strona Główna forum ZIPPO. Zapalniczki ZIPPO.

RegulaminRegulamin FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PORADNIK - Eksploatacja ZIPPO, przeczytaj zanim zapytasz.
Autor Wiadomość
ZIPPOFAN 
TITANIUM COATED

Data ur.: / ZIPPO //

Wysłany: 2008-01-03, 10:48   PORADNIK - Eksploatacja ZIPPO, przeczytaj zanim zapytasz.

Oto najczęściej zadawane pytania dotyczące eksploatacji zapalniczki Zippo wraz z odpowiedziami:

PYTANIE: Jak długi powinien być knot ?
ODPOWIEDŹ: Knot nie powinien być dłuższy niż wysokość komina, najlepiej jeżeli kończy się na wysokości 75-85% komina. Taka długość gwarantuje poprawne palenie.

PYTANIE: Ile nalać benzyny do ZIPPO?
ODPOWIEDŹ: Napełnianie Zippo to sprawa indywidualna. Zakłada się, że należy 2-3 razy mocno ścisnąć puszkę z paliwem lub wlać całą zawartość kanisterka zippo. Jeżeli napełni się zbyt małą ilością to paliwo po prostu szybciej się skończy i napełnianie trzeba będzie powtórzyć. Jeżeli natomiast naleje się zbyt dużo, paliwo zacznie wyciekać przez otworek knota. W takiej sytuacji należy pozostawić otwartą zippo na kilka minut, aby nadmiar wyparował. Trzeba się też liczyć z małymi eksplozjami przy pierwszych odpaleniach po przelaniu. Wynika to z faktu, iż paliwo paruje i zbiera się pod pokrywą zamkniętej zippo. Po otwarciu i odpaleniu nagromadzone paliwo spala się poprzez mini eksplozję. Dokładny opis napełniania znajdziecie tu:
INSTRUKCJA NAPEŁNIANIA

PYTANIE: Co ile podciągać/wymieniać knot?
ODPOWIEDŹ: Knot po kilku dniach używania stanie się czarny. Jest to całkowicie normalne i nie wymaga on wymiany czy podcinania. Tego typu zabiegów dokonujemy dopiero, jeżeli zapalniczka zaczyna źle palić lub gdy knot staje się postrzępiony. Częstotliwość to sprawa indywidualna i zależy od intensywności używania Zippo.
INSTRUKCJA WYMIANY KNOTA

PYTANIE: Czy trzeba używać oryginalnej benzyny?
ODPOWIEDŹ: Oryginalna Benzyna Zippo ma optymalnie dobrany skład oparty na 75 latach doświadczenia. Jest więc najlepsza do tego typu zapalniczek. Nie ma jednak obowiązku korzystania z oryginalnych akcesoriów Zippo, jest to natomiast zalecane.

PYTANIE: Czy wata w zippo jest jakąś specjalną watą czy zwykła się nadaje?
ODPOWIEDŹ: Wata w zapalniczce Zippo może być w razie konieczności zastąpiona zwykłą watą kosmetyczną.

PYTANIE: klapka w mojej zippo porusza się trochę na boki, czy to normalne?
ODPOWIEDŹ: Tak, jest to całkowicie normalne i wynika z faktu, iż zawias nie jest smarowany i musi mieć odrobinę luzu, aby zapalniczka otwierała się bez oporów.

PYTANIE: czy otwieranie do 180' (stopni) to norma?
ODPOWIEDŹ: Każda zapalniczka Zippo ma inny maksymalny kont otwarcia i jest to całkowicie akceptowalne.

PYTANIE: Czy opór przy zamykaniu zaczyna się dopiero przy 90'?
ODPOWIEDŹ: Tak. Jest to spowodowane budową mechanizmu zamykania zippo.

PYTANIE: Moja Zippo od nowości ma dwa wgniecenia obok zawiasu. Czy to wada?
ODPOWIEDŹ: Wgniecenia to ślady zgrzewania zawiasu z obudową. Są rzeczą normalną i ma je każda Zippo.

PYTANIE: Po wyjęciu waty z wkładu zauważyłem w środku biały nalot, coś jak twardy wosk lub plastik. Czy to normalne?
ODPOWIEDŹ: Tak, to najzupełniej normalne. To klej uszczelniający górną część wkładu i przytrzymujący niektóre jego elementy.

PYTANIE: Wieczko ociera i rysuje boki komina. Czy to normalne?
ODPOWIEDŹ: Tak, to normalne.

PYTANIE: Czy może się zdarzyć, że daty produkcji na wkładzie i na obudowie nowej zapalniczki są różne?
ODPOWIEDŹ: Może. Wkłady i obudowy od Zippo są produkowane niezależnie na osobnych liniach produkcyjnych i składane w jedną zapalniczkę dopiero później. Różnica kilku miesięcy jest normą, choć zdarza się czasem przeskok kilkunastu. Bywają przypadki, że oznaczenie roku produkcji różni się nawet o 2 (np. K 05 na wkładzie i A 07 na obudowie, co odpowiada różnicy 14 miesięcy).

PYTANIE: Zostawiłem Zippo w samochodzie na noc, było zimno- rano nie odpaliła za pierwszym razem. Czy to normalne?
Jak najbardziej. Palą się bowiem OPARY benzyny, a nie benzyna. Jeśli zapalniczka długo narażona była na niskie temperatury, to i benzyna nie parowała na tyle, żeby odpalić za pierwszym razem. Kilka chwil z Zippo w garści usunie problem.

INFERNO i VICIU - dziękuję za pomoc!!

jakory
[Usunięty]

Wysłany: 2009-07-15, 23:05   

fajne fajne a ja juz bylem przerażony jak doszła mi zapalniczka
a ty gorna czesc tarla komin , a to czy benzyna dobra ,itd :.
to moja pierwsza zapalniczka wiec moje przygoda dopiero sie zaczyna i mam nadzieje nie skanczy
ale twoje odpowiedzi uspokojly mnie

Pendzix
[Usunięty]

Wysłany: 2009-08-28, 12:19   

A jeszcze jedno pytanie bo nie mogłem znaleźć nigdzie. Ile takiej waty kosmetycznej trzeba włożyć? Bo nie wiem czy jak za mało nie będzie to nię będzie trzeba częściej tankować. A jak za dużo może to nie dużo benzynki wejdzie. Jakaś wskazówka?

elloco 
SILVER PLATED

Data ur.: /// ZIPPO //

Wysłany: 2009-08-28, 12:24   

Wskazówka:
wciskaj ile się da i mocno upychaj :P

gacoperz 
TITANIUM

Data ur.: / ZIPPO /

Wysłany: 2009-10-10, 22:05   

Instrukcja napełniania i instrukcja wymiany knota?
Może ktoś mi pomóc i odnaleźć je na forum??
Jakoś spać mi się już chce ;-)

gacedit: już poprawiłem :p

Odpowiedz do tematu